کد خبر 101825
تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۳۹۰ - ۰۰:۱۹

"جمهوري اسلامي ايران در واکنش به تحريم‌هاي اخير اتحاديه اروپا عليه بخش‌هاي انرژي و بانکي ايران، صادرات نفت خام به دو کشور اروپايي را متوقف کرد." همين خبر كوتاه كافي بود تا بازار نفت جهاني با نوسان قيمت شديد روبرو شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مشرق، در حالي كه سالهاي متمادي، ايران در ميان تحريم‌هاي متعدد كشورهاي اروپايي و آمريكا، با مسائل مختلف اقتصادي دست‌وپنجه نرم مي‌كند، اما اين نخستين بار است كه آنها با تحريم از سوي ايران مواجه مي‌شوند.

طي 33 سال گذشته، انواع تحريم‌هاي پولي و بانكي، تحريم قطعات هواپيما كه با جان انسانها مرتبط است، تحريم دارو و تحريم همكاري اقتصادي كشورها با ايران عليه كشورمان اعمال شده‌است، ولي اين اتفاقات نه تنها تاثيري منفي بر فعاليت‌هاي جمهوري اسلامي ايران نداشته، بلكه به اعتراف نهادهاي بين‌المللي، توانسته اقتصاد كشورمان را در رتبه 17 جهان قرار بدهد.

با اين وجود نخستين اقدام متقابل ايران، توانست تاثير زيادي بر اقتصاد كشورهاي متخاصم بگذارد. اين تنها گوشه‌اي از اقداماتي است كه مقام معظم رهبري در نمازجمعه اخیر عليه كشورهاي تحريم كننده از آن خبر دادند.

انتشار خبر قطع صادرات نفت خام ايران به شش كشور اروپايي با واكنش گسترده سايتهاي خبري و خبرگزاريهاي بين‌المللي مواجه شد.
 خبرگزاري رويترز در گزارشي با اشاره به خبر توقف صادرات نفت ايران به شش كشور اروپايي از رسيدن قيمت نفت برنت در بازارهاي جهاني به بالاترين سطح خود طي شش ماه اخير خبر داد.

وال استريت ژورنال نيز طي گزارشي به بررسي تاثيرات احتمالي ايران بر بازار جهاني نفت پرداخت و اعلام كرد كه قطع صادرات نفت ايران به اروپا ممكن است به بالا رفتن هرچه بيشتر بهاي جهاني نفت منجر شود.

درست دو روز بعد از اعلام اين خبر، بهاي نفت برنت به دليل نگراني‌هاي تامين از سوي خريداران اروپايي كه به دنبال جايگزيني براي نفت ايران بودند و چشم انداز افزايش تقاضا به دليل نزديك شدن يونان به دريافت وام كمكي، بالاي 120 دلار مبادله شد.

بهاي نفت سبك آمريكا (وست تگزاس) در بازار نيويورك براي تحويل در ماه مارس با 84 سنت افزايش به 99 دلار و 51 سنت در هر بشكه رسيد.

همچنين نفت برنت درياي شمال در بازار لندن براي تحويل در ماه مارس با 95 سنت افزايش 118 دلار و 26 سنت در هر بشكه معامله شد.

بر اساس آخرين آمارهاي موجود، در نيمه نخست سال ‌2011 ميلادي، فرانسه روزانه ‌49 هزار بشکه، انگليس روزانه ‌11 هزار بشکه، آلمان روزانه ‌17 هزار بشکه، هلند روزانه ‌33 هزار بشکه، ايتاليا روزانه ‌183 هزار بشکه و اسپانيا روزانه ‌137 هزار بشکه نفت از ايران وارد كردند كه در جريان اين تحريم با شوك ناگهاني و قابل توجهي روبرو شدند. اتحاديه اروپا سهمي 18 درصدي در خريد نفت خام صادراتي ايران دارد. يونان، ايتاليا و اسپانيا خريداران اصلي نفت خام صادراتي ايران در اتحاديه اروپا هستند.

يك هفته بعد، موسسه مالي جي پي مورگان پيش‌بيني خود را درباره قيمت نفت برنت در سال ‌2012 به دليل نگراني‌هاي موجود در زمينه عرضه و افزايش رشد اقتصادي، شش دلار افزايش داد و به ‌118 دلار در هر بشكه رساند. اين موسسه همچنين پيش بيني خود را در زمينه قيمت نفت برنت در سال با چهار دلار افزايش به ‌125 دلار در هر بشكه رساند.

از سوي ديگر وزير خزانه داري آمريكا ضمن اذعان به وارد آمدن لطمه به اقتصاد جهاني در پي اختلال در عرضه نفت ايران گفت: آمريكا در حال بررسي عرضه ذخاير استراتژيك خود است.
 
اين اقدام جمهوري اسلامي ايران، اگرچه در ابعادي كوچك بود، اما تاثيري بزرگ داشت و نشان داد كه مي‌توان از اين حربه‌ها به خوبي براي مقابله به مثل تاثيرگذار عليه تحریم کنندگان استفاده كرد.

با اين وجود هنوز سبد تحريم‌هاي ايران عليه كشورهاي متخاصم پر است و به فراخور زمان مي‌تواند بخش‌هايي از آن اعمال شود. اين در واقع تحقير تحريم‌ها عليه ايران است، به گونه‌اي که اقدامات كشورهاي اروپايي و آمريكا عليه ايران تاثير کمی در اقتصاد كشورمان گذاشته ، اما ایران با این اقدام اخیر خود توانسته ، تحريم‌كنندگان را تحريم كند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • مهدی ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۸
    0 0
    خدا قوت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس